Akne, tıkanmış gözenekler ve bakterilerden kaynaklanır ve genellikle yönetilmesi zordur. Reçetesiz satılan ve reçeteli tedaviler yardımcı olabilir, ancak bazıları ciddi yan etkilere neden olabilir. Geleneksel tedaviler başarısız olursa veya daha doğal bir şey denemeyi tercih ederseniz, bitkisel ilaçlara dönmeye karar verebilirsiniz.

Bitkisel ilaçlar, modern tedaviler ortaya çıkmadan çok önce akne ve diğer cilt rahatsızlıklarını gidermek için kullanıldı. Pek çok bitkisel çözelti üzerinde araştırma yapılmamasına rağmen, anekdotlara dayalı kanıtlar çoktur.

Bitkisel ilaçlar, modern tedavilere göre daha az yan etkiye sahip olma eğilimindedir. Bazı bitkilerin antibakteriyel, antienflamatuar ve antiseptik özellikleri vardır. Bu özellikler sivilceye neden olan bakteri ve iltihabı azaltmaya ve lekeleri iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Manjistha

Manjistha (rubia cordifolia), Ayurveda tıbbında popüler olan çok yıllık bir bitkidir. Sağlıklı cilt için kritik olan lenfatik sisteminizi desteklediği düşünülmektedir. Araştırmalar, manjistha’nın sivilceyi önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabilecek anti-enflamatuar, antibakteriyel ve antiandrojenik yeteneklere sahip olduğunu göstermektedir.

Neem

Neem (azadirachta indica) bir başka popüler Ayurveda bitkisidir. Bir 2010 çalışmasına göre, neem yağı şu bileşikleri içerir:

 

  • antibakteriyel
  • Mantar önleyici
  • Antiseptik
  • Antioksidan
  • antienflamatuvar

 

Neemin geleneksel terapötik kullanımları arasında akne, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisi yer alır. 2001 tarihli bir araştırmaya göre, neem birkaç mikroorganizmaya karşı antibakteriyel aktiviteye sahiptir. Bu, sivilceyle bağlantılı bir bakteri olan Staphylococcus’u içerir.

Çay ağacı

Çay ağacı (melaleuca alternifolia) cilt problemlerini ve yaraları tedavi etmek için kullanılan bir bitkidir. Akne lezyonlarının sayısını azaltabilecek antiseptik ve antiinflamatuar yeteneklere sahiptir. 1990 yılında yapılan bir çalışmada, Trusted Source yüzde 5 çay ağacı yağı içeren bir topikal jel, yüzde 5 benzoil peroksit içeren bir topikal krem ile karşılaştırıldı. Her iki preparat da iltihaplı ve iltihaplı olmayan akne lezyonlarının sayısını azaltmıştır. Çay ağacı yağının etki etmesi daha uzun sürse de, daha az yan etkiye neden oldu. Bunlar arasında kuruluk, kaşıntı, tahriş ve kızarıklık vardı.

Cadı fındığı ve diğer otlar

Cadı fındığı büzücü tanenler içerir ve bu da Güvenilir Kaynak sivilcelerini fazla cilt yağını gidererek tedavi edebilir. Aynı zamanda antiinflamatuar etkilere sahiptir ve kızarıklık ve morarmayı azaltabilir. Cadı fındığı genellikle tek başına veya ev yapımı akne ilaçları için temel olarak kullanılır.

Sivilceyi iyileştirmeye yardımcı olabilecek diğer antiseptik, antienflamatuar bitkiler şunlardır:

 

  • Nergis
  • Papatya
  • Lavanta
  • Biberiye

Sivilce için otlar nasıl kullanılır?

  • Cadı fındığı, pamuklu çubuk veya pamuk yardımıyla doğrudan cildinize uygulanabilir. Ayrıca bir taşıyıcı yağ ve diğer bitkisel sivilce ilaçları ile birleştirebilirsiniz. Cadı fındığı içmemeli veya enjekte etmemelisiniz.

Makyajı temizlemek ve cildinizi temizlemek ve tazelemek için cilt bakım kürünüzün bir parçası olarak cadı fındığı kullanabilirsiniz.

  • Neem yağı, uygulamadan önce su veya hindistancevizi yağı veya zeytinyağı gibi bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir. Neem yağı sabunu, otu denemek için harika bir yoldur. Yerel doğal sağlık mağazanızda arayın. Neem yağının, birçok insanın hoş olmayan bulduğu güçlü bir kokusu olduğu konusunda önceden uyarın.
  • Manjistha genellikle toz halinde kullanılır ve neem gibi diğer bitkilerle birleştirilir. Ayrıca kapsüllerde ve sabunlarda da bulunur.

Riskler!

  • Çay ağacı yağı kabarmaya neden olabilir.
  • Bitkileri yememelisiniz.
  • Akne için çoğu bitkisel ilaçla ilişkili olası yan etkiler arasında alerjik reaksiyon ve cilt tahrişi bulunur. İltihaplanma, kaşıntı veya yanma hissederseniz, kullanmayı bırakın ve doktorunuza danışın.
  • Çay ağacı yağının kabarık döküntülere neden olduğu bilinmektedir. Hassas cildiniz varsa veya mersin ailesinden bitkilere alerjiniz varsa kullanmamalısınız. Buna okaliptüs, yenibahar ve karanfil dahildir.
  • Hamile kadınlar, emziren kadınlar ve çocuklar, eğitimli bir pratisyen hekimin gözetimi altında olmadıkça sivilceleri tedavi etmek için şifalı ot kullanmamalıdır.
  • Bazı insanlar sivilceyi sistematik olarak tedavi etmek için bitkileri dahili olarak alırlar. Eğitimli bir pratisyen hekimin gözetimi altında olmadığınız sürece bunu yapmamalısınız. Pek çok bitkinin ciltte kullanımı iyidir ancak özellikle büyük miktarlarda tüketildiğinde toksiktir.