Türkiye, İstanbul, Boğaziçi gibi gezi destinasyonları ve Kumpir, Kebap, Köfte, Baklava gibi yemekleri ile tanınır. Ama Türkiye’nin de harika bir moda tarzına sahip olduğunu ve ülkedeki insanların her zaman yeni trendler ve moda ile güncellendiğini hepimiz çok iyi biliyoruz.

Yeni moda trendlerini denemekten hoşlanıyorsanız, göz atmanız gereken bazı ünlü Türk markalarını sizler için derledim. Hep birlikte en popüler Türk giyim markalarına bir göz atalım:







1- İpekyol: Modern Şehirli Kadınlar İçin

İlk olarak 1989 yılında açılan İpekyol, Türkiye’nin en başarılı giyim markalarından biri olarak şu anda Türkiye genelinde 142 mağazaya sahip. Ayrıca çevrimiçi alışverişten kükreyen bir ticaret yaparak Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Irak, Kıbrıs, Azerbaycan ve Bahreyn’e de el uzattı.

Kadınsı kentsel kadın giyim koleksiyonları, kaliteli hazır giyim ve ayakkabı konseptleri etrafında dönüyor. Zeynep Tosun dahil birçok tasarımcı ile iş birliği yapıyorlar. 2016 yılında beden ve beden şekli ne olursa olsun her kadını giydirmek için denim koleksiyonunu başlattılar. İpekyol’un da dediği gibi şehrin ritmini ve hayatın her anını yakalıyorlar ve giysilerini giyen her kadının özgüvenli ve rahat hissedeceğine söz veriyorlar. İpekyol’un alışveriş deneyimi başarısı işte böyle; giysiler artık spor kıyafetleri, gömlekler, trikolar, ceketler, şortlar, üstler, kazaklar, etekler, paltolar, pantolonlar, mayolar, taytlar, şapkalar, tişörtüler, iç çamaşırları, iç çamaşırları ve eşarplar, kemerler, el çantaları ve güneş gözlükleri gibi giysileri içermektedir.

2- LC Waikiki: Küresel Tanıma Arayışı

LC Waikiki bir Türk markası olarak başlamadı ama bugünlerde sadece Türkiye’nin değil dünyanın önde gelen moda firması. 1988’de Fransa’da kurulan Türk sahipleri 1997’de satın aldı ve şu anda 38 ülkede 880 mağazası var. LC Waikiki, 2023 yılına kadar lider bir Avrupa şirketi olmak istedikleri için sadece Türkiye pazarına hâkim olmakla yetinmiyor. 2017’de Endonezya ve daha özgün Kenya pazarına girdiler ve 2016’da LC Waikiki Home markalarına ev tekstili eklediler. Herkesin iyi kıyafetler giyebileceği felsefesi, uygun fiyatlı erkek giyiminde ve kadın, çocuk ve bebek giyiminde hizmet vermektedir.






3- DeFacto: Aile için En İyi Moda

DeFacto ilk olarak 2005 yılında açılmış ve giyim sektöründeki başarısının artması, Türkiye’de 324, Mısır, Rusya, Tunus ve Kazakistan da dahil olmak üzere 24 ülkede 123 mağaza açmasına neden olmuştur. Tüm aile için giyim ve moda konusunda uzmanlaşan misyonları, sektörlerinde ilk üç Türk şirketinden biri olmaktır.

DeFacto’nun oyun planının çoğu, uygun fiyatlarla kalite kontrolüne dayanıyor ve bu markayı işçi sınıfı ailelerinin favorisi yapıyor. En küçük ayrıntısına kadar uzmanlaşmışlarıd. Her ülke için yerel kültürlere ve yaşam tarzlarına bağlı olarak moda tasarımcıları tarafından ısmarlama koleksiyonlar oluşturulur. DeFacto’nun çevre dostu ürünlere odaklanan ilk Türk markalarından biridir.

4- Vakko: Lüks Sevenler İçin

Vakko’nun hikayesi 1934’te Vitali Hakko’nun açtığı küçük bir şapka dükkanıyla başlıyor. Dört yıl sonra adını Vakko olarak değiştirdi ve başarısının başlangıcı olacak ipek boyama sektörüne girdi. Kısa sürede İstanbul’da 8 katlı bir giyim mağazası açtı, ardından Ankara ve İzmir’de de mağazalar açıldı.

1962 yılına gelindiğinde marka, giyim ve ayakkabı giyim ürünleri üretmek için fabrikalarda faaliyet gösteriyordu. 1970’lerde daha fazla mağaza açan Vakko, hazır giyim sektöründe tanınan bir Türk markası haline geliyordu. Podyumda moda ve sanat gösterileri Londra, Brüksel ve Roma’da gerçekleşti. 1980’lere gelindiğinde, gençleri hedefleyen bir giyim hattıyla odak başka bir yöne doğru ilerledi. 1982 yılında marka kimliğini tazeleyen şirket, imza niteliğindeki parfüm serisini de piyasaya sürdü ve bunu yapan ilk moda evi oldu. O zamandan beri düğün ve iş kıyafeti gibi çeşitli sektörlere girerek büyümeye devam ettiler.

Vakko, Türkiye’nin en dinamik moda markası olarak kabul ediliyor. Giysileri, müşterileri genç, heyecanlı, yenilikçi ve özgür ruhlu bir yaşam tarzı yaşamaya teşvik etmeyi amaçlıyor. Vakko’da kadın, erkek giyim kategorileri ve düğünler için özel bölüm bulunuyor. Ayrıca, ev dekorasyon ürünleri ve kozmetikler gibi panolarında bir dizi aksesuar bulunmaktadır.

5- Koton: Kadın Moda Markası

Koton, başarılarının yaratıcı inançlardan, müşteri ve teknoloji odaklı olmalarından kaynaklandığını söylüyor. Sezon trendlerini benzersiz tasarımlarla birleştirmeyi vaat eden marka, 2023 yılına kadar tüm kıtalarda mağazalarının olmasını istiyor.

Özel çevrimiçi bölümleri, 20.000’den fazla ürüne hevesle göz atan ayda 3 milyon kullanıcıyı barındırıyor. 1988’de Türkiye’deki ilk mağazalarından bu yana çok yol kat ettiler. 1996’da Münih’te açılan franchise bölümleri 1999’da doğdu. En beğenilen ve tercih edilen kadın markası ve en çok güvenilen kadın markası gibi alanlarda çeşitli ödüller aldılar. Kadınlara odaklanmanın yanı sıra, kot pantolon ve çocuk giyimine de girdiler.







6- Collezion

Collezione, moda endüstrisinde Türkiye’nin önde gelen isimlerinden biridir. 2015 yılında Türkiye Moda Konfeksiyon Lideri seçilmiştir. Erkek ve kadın giyim kategorileri bulunmaktadır. Kadınlar için gömlek, bluz, tunik, etek, hırkalar, plaj kıyafetleri, şortlar, paltolar, ceketler gibi çeşitli seçeneklere sahipken, erkekler kategorisinde kot pantolon, gömlek, tişört, hırka, palto gibi seçenekler mevcuttur. Ayrıca çocuklar ve ayakkabılar, mücevherler, çantalar, kasketler, gözlükler ve saat gibi diğer aksesuarlar için bir kategori vardır.

7- Roman: Zamansız Klasikler

Roman yolculuğuna 1980 yılında yüksek kaliteli ve sürdürülebilir giysilere odaklanarak başladı. Kısa bir süre sonra yüksek tasarım gücü koleksiyonlarıyla tanınır hale gelen şirket, şimdi dünyanın önde gelen lüks giyim markalarından biridir. Günlük giyimden kokteyl ve abiye ürünlerine kadar uzanan geniş bir yelpazede hedef pazarlarından biri de trendleri takip eden ve günden geceye tarzdan ödün vermeyen kendine güvenen kadınlar içindir. Bunu sofistike teknikleri zarafetle birleştirerek yaptıklarını söylüyorlar. Bugünlerde Türkiye’de 58, yurtdışında 17 mağazası var. Moeva adlı koleksiyonlarından biri genellikle Jennifer Lopez ve Cameron Diaz gibi ünlüler tarafından giyilir.

8- Desa

Kadın el çantası üretiminden Türkiye moda sektörünün büyük isimlerinden birine kadar Desa artık global bir marka haline geliyor. Suriye, Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Kıbrıs’ta mağazası var. Kadınlara yönelik deri ceket, kürk manto, süet ceket, deri etek vb. Giyim kategorileri, erkekler için ise deri patchwork, deri ceketler, deri gömleklerin yanı sıra seyahat ve aksesuar gibi diğer kategorileri de içermektedir.

9- Mavi: İddialı Giyim Markası

Mavi ilk olarak 1991 yılında kapılarını açtı ve o zamandan beri imzası olan kot giyim serisi ve denim her şeyi 35 ülkede 440 mağaza ile dünya çapında başarıya ulaştı. 2019’da bu moda markası yaklaşık on milyon çift mükemmel kesim kot sattı. Mağazalarını açmanın yanı sıra, diğer birçok hızlı moda mağazası onları stokluyor.

Mavi, başarısının kaliteye olan bağlılığı ve büyümeye olan tutkusundan kaynaklandığını ve bunun sonucunda sadakat programında 8 milyon müşteriye sahip olduğunu söylüyor. Ağırlıklı olarak genç neslin beğenisini toplayan ve Türkiye’de pazar lideri olan şirket, dünya çapında 4000’den fazla kişiyi istihdam etmektedir. Time Out dergisi ayrıca Mavi’nin 2003 yılında Frankfurt, Berlin, New York ve Vancouver’da mağazalar açan ilk Türk markası olduğunu belirtmiştir.

10- Sarar

Sarar, premium segmentte dünyanın önde gelen moda markalarından biridir. Sarar genel merkezi, en kaliteli dikiş ve malzeme kreasyonları ile İstanbul Bomonti’de bulunmaktadır. En kaliteli işçilik ve ürünler, dünyanın önde gelen markaları tarafından büyük ölçüde tanınmaktadır.